۱۲۵ بازدید
از مجموعه: تاریخ و ادبیات ایران
نویسنده: دکتر محمد دهقانی
ناشر: نشر نی
نوع جلد: شومیز
قطع کتاب: رقعی
چاپ اول: ۱۳۹۵
تعداد صفحات: ۹۰
شابک: ۹۷۸-۹۶۴-۱۸۵-۵۶۱-۳
قیمت: ۱۳۰,۰۰۰ ریال
در مقدمه این اثر ضمن اشاره به وضعیت اجتماعی و تاریخی دوره حیات کسایی مروزی میخوانیم: کسایی در نیمههای قرن چهارم هجری در مرو به دنیا آمد، وقتی که هنوز حدود ۵۰ سالی به پایان کار سامانیان باقی مانده بود. حکومت سامانی در آن ایام، بر اثثر کشمکشهای درونی، گرفتار ضعف شده و با شنابی روزافزون رو به اضمحلال میرفت. نوح بن نصر که با تکیه بر عناصر تندرو مذهبی و با حکومتی کودتاوار پدر خود را در حدود سال ۳۳۰ ق برکنار کرده و به جای او بر تخت بخارا نشسته بود، از همان آغاز کار، به یاری بعضی فقهای سنی، سیاست مذهبی سختگیرانهای در پیش گرفت و در سراسر ماوراءالنهر و بخارا به سرکوب شیعیان اسماعیلی پرداخت. ناگفته پیداست که آتش این سرکوب فکری و مذهبی فقط دامن اسماعیلیه را نگرفته است، بلکه کل جریان تشسع یا به تعبیر دشنامگونه سنیان، رافضیگری نیز از آن بینصیب نمانده و سایر فِرَق شیعه، از جمله شیعیان اثنی عشری هم، در خراسان آن روزگار به انواع آزارها و سختگیریها مبتلا بودهاند… .
درباره کسایی گفتهاند که او ابتدا مدح سلاطین دوران میکرد، اما بعد از مدتی بنا بر تحولات روحی به مدح و منقبت پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت(ع) روی آورد و زبان شعر را به نام این بزرگواران متبرک کرد.
گرچه دیوان کسایی تا قرن ششم موجود و معروف بوده و شامل سه هزار بیت میشده، ولی متأسفانه از این اشعار تنها حدود ۳۰۰ بیت باقی مانده است، اما همین اشعار اندک حکایت از ذوق سرشار کسایی دارد و نشانگر استادی، مهارت و چیرهدستی او در شعر و شاعری، به ویژه توصیف در این دوره بیشتر شاعران در قصیده به مدیحه میپرداختند و کسایی نیز در آغاز دوره شاعری مانند همگنان و معاصران خود به شعر مدیحه درباریان مشغول و مشهور بوده است.
از دیگر ویژگیهای شعری او تنوع مضامین است که در این زمینه نیز مورد توجه است و با ابداع مضامین و بیان معانی باریک و توصیفهای بدیع و طببعی، مهارت خود را در این زمینه نشان داده است. به گفته محمدرضا شفیعی کدکنی، شعر کسایی بهترین شعری است که از نظر صور خیال و انواع تصویر به ویژه در زمینه طبیعت، از گویندگان قرن چهارم در دست داریم.
تاکنون آثار متعددی درباره شعر و اندیشههای کسایی و تأثیر او بر شاعران دیگر، به خصوص ناصر خسرو، منتشر شده است. کتاب دهقانی نیز تلاش دارد تا با نگاهی به اشعار و دوره زندگی او، بخشی از جریان شعر فارسی در قرن چهارم هجری را مورد بررسی قرار دهد.